Mirko Troha, strokovni svetovalec in vodja razvoja baz podatkov v AXIS je 7. maja 2024 na povabilo dr. Aleksandra Srdića iz UL Fakultete za gradbeništvo in geodezijo predaval o stroškovnem inženirstvu za študente 3. letnika fakultete. Študentom, predavatelju Trohi in dr. Srdiću sta se pridružila tudi profesorja s Katedre za operativno gradbeništvo dr. Robert Klinc in dr. Bojan Čas.

Troha je v uvodu predstavil pomembnost popisa del za finančno opredelitev gradbenega projekta. Izpostavil je nov koncept standardizacije popisov, predstavil klasifikacije proizvodnih virov in vrste del ter pomembnost preglednega izračuna količin za popis del. Nadaljeval je z načinom izdelave gradbene kalkulacije z viri in normativi in razložil, kateri podatki so potrebni za izdelavo ponudbe. Poudaril in prikazal je, zakaj je potrebna povezava terminskih planov in predračunov z gradbeno kalkulacijo za izdelavo planov proizvodnih virov. Zaključil je z obračunom na projektu z gradbenimi situacijami in izračunom projektne uspešnosti.Slika 1: Primerjava nestrokovnega in sistemsko analitičnega pristopa k 4D in 5D opredelitvi gradbenega projekta. Vir: AXIS

Predavatelj Troha upa, da se bo izmenjava praktičnih izkušenj in teoretičnih znanj z ljubljansko gradbeno fakulteto nadaljevala. “Prenos znanja na mlade gradbenike je za vzdrževanje in nadaljevanje kakovosti gradbeništva v Sloveniji in regiji izjemnega pomena,” je zaključil Mirko Troha.

 

Komentarji so onemogočeni.